Dini Nikah'ın Önemi

Her ne kadar resmi nikah diye adlandırdığımız nikah önemli olsada asıl kıyılması gereken nikahın dini nikah olduğunu unutmamalıyız. Resmi nikahtan sonra veya önce dini nikahımızıda kıymamız gerekmektedir. Halk arasında imam nikahı diye adlandırılan dini nikah müslümanlığın bir gereğidir ve uyulması gerekmektedir. Dini nikahında resmi nikah gibi kıyılabilmesi için bazı gereklilikler vardır.
 Bunlar;

1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması. Bu şart bazı mezheplere göredir.
4. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
5. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.

Çoğu müslüman dinini tam oalrak bilmediği için bu dini nikah olayını ciddiye almamaktadır. Fakat bu kişiler şunu unutmamalıdırlarki dini nikah kıyılmadığı sürece eşiyle gireceği cinsel münasebetlerde zina işlemiş sayılmaktadır ve bunu bir ömür boyu sürdürecektir.

Cumhuriyet yönetiminden önce resmi nikah die bir kavram yoktu. İmam nikahı dediğimiz müslümanlığın bir gereği olan dini nikah vardı. Fakat cumhuriyetin gelmesiyle daha önceden camilerde ve dini mekanlarda yapılan nikah merasimi belediye nikah dairelerine taşındı. Bana göre yapılan bu işlem yanlıştı. Çünkü hangi dinde olursa olsun din nikah konusunda ne diyorsa o şekilde kıyılması gerekmektedir. Sözde medeni nikah diye adlandırılan ve batı medeniyetlerinden örnek alınan resmi nikah tamamen değiştirilmiştir. Diğer dinlere mensup kişilerin nikahları halen eskiden olduğu gibi dinlerinin emrettiği gibi kilise veya sinegoglarda dini törenlerine uygun olarak yapılmaktadır. Buda atlanmaması gereken bir olaydır.

3 Response to "Dini Nikah'ın Önemi"

  1. Adsız says:

    islam dini nikahları nerede kıymayı emrediyor peki? bizi aydınlatabilirmisiniz?

    Unknown says:

    Nikah duasının anlamı

    Allahım! Bu yapılan bağı mubarek kıl. Aralarına ülfet muhabbet ve kararlılık (devamlılık) kıl.
    Onları nefretten fitneden ve ayrılıktan koru.
    Allahım! Aralarına ülfeti (sevgiyi) koy, Hz.Adem ve Hz.Havva annemizin, Hz.Muhammedin (sav) ve Hz. Haticenin ve Hz.Ali ve Hz.Fatımanın arasına koyduğun gibi.
    Allahım! Onlara salih evlatlar, geniş rızık ve uzun ömür nasip et

    Adsız says:

    Dini nikahta iki kişi, resmi nikahta tüm ülke duyuyor. Resmi nikah, dini nikahtan daha dini

Yorum Gönder

Yorum Yazarken Lütfen Aşağılayıcı ve Argo Kelimeler Kullanmayınız.