Elektronları Görüntüleme




Elektronlar çok küçük oldukları kadar çok da hızlı hareket ederler. Dolayısıyla bunları görüntülemek kolay değildir. Hareket halindeyken görüntülemek ise daha da zordur. Sonuçta bir elektron bir atom çekirdeğini sadece 150 attosaniye (1,5E-016 saniye) içinde çevreler.

Bugüne kadarki görüntüleme çabaları, bu kadar kısa flaş ışığının üretilememesinden dolayı boşa gidiyordu, İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden Johan Mauritsson ve Anne L'Huillier şimdi attosaniye atımları üreten bir lazerle çok kısa çakımlı ışıkları elde etmeye başardılar.


Araştırmacıların İnternet'te yayımladıkları filmde, atom çekirdeğinin etrafındaki yörüngeden çıkarılan bir elektronun ışık dalgası üzerindeki "yolculuğu" izlenmekte.

Physical Review Letters dergisindeki yazıda ise araştırmacıların, ikinci bir lazerin yardımıyla, elektronun hareketini değiştirerek, bir atomla çarpışmasını görüntüleyebildiklerinden söz edilmekte.

Çekimin uzunluğu ışığın tek bir salınımına eşit ki bu bizim göremeyeceğimiz kadar kısadır. Filmin hızı bu yüzden azaltılmış. Ama bu şekilde de yine fizikçi olmayanlar için pek bir şey anlaşılır bir şey görülmemekte, çünkü çekimler elektronun enerji dağılımını gösteriyor. Görüntülerin fiziksel teorilerin kontrole edilmesinde yararlı olacağı düşünülmekte.

0 Response to "Elektronları Görüntüleme"

Yorum Gönder

Yorum Yazarken Lütfen Aşağılayıcı ve Argo Kelimeler Kullanmayınız.