IŞIK YAYAN DİYOTLAR



IŞIK YAYAN DİYOTLAR

Işık yayan diyotlar doğru yönde gerilim uygulandığı zaman ışıyan diğer bir deyimle elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştüren PN jonksiyon diyotlardır. Bu diyotlara aşağıda yazılmış olduğu gibi ingilizce adındaki kelimelerin ilk harfleri bir araya getirilerek kısaca LED veya SSL denir.

LED : Light Emitting Diode
SSL : Solid State Lamps


Işık Yayan Diyotlar Şu Özelliklere sahiptir :

- Uzun ömürlüdür. (Ortalama 100.000 saat)
- Darbeye ve titreşime karşı dayanıklıdır.
- Kullanılacağı bölgeye göre çubuk şeklinde veya dairesel yapılabilir
- Çalışma zamanı çok kısadır. (nano saniye)
- Diğer diyotlara göre doğru yöndeki direnci çok düşüktür.
- Yaydığı ışık kolaylıkla modüle edilebilir.

Işık yayan diyotların gövdeleri tamamen plastikten yapıldığı gibi ışık çıkan kısmı optik mercek diğer kısımları ise metal olarak ta yapılır.


Işık Yayan Diyotların Çalışması

Cisimlerin iletkenlik derecesi valans bandındaki elektronları koparmak diğer bir deyimle iletkenlik bandına geçirmek için uygulanması gereken enerji miktarı ile ölçülmektedir. Cismin iletkenliği azaldıkça uygulanacak iletkenlik enerjisi artmaktadır. Enerji etkisi ortadan kalktığında elektronların çoğunluğu tekrar yörüngelerine dönmektedir. Bu dönüş sırasında aldıkları ısı ve ışık enerjisi halinde geri vermektedirler. İşte bir PN jonksiyon diyodunun ışık vermesi bu esasa dayanmaktadır. Normal bir yarı iletken kristalin de elektronlarını açığa çıkarabilmek için çok büyük enerji verilmesi gerekmektedir. Bir PN diyodun ışıması için gereken enerji ise çok daha azdır.
Diyodun verdiği ışığın rengi ise P ve N bölgelerinin oluşturulması sırasında kullanılan katkı maddelerinin cinsine bağlı olarak değişir. Farklı katkı maddeleriyle yayılan ışıkta farklı olmaktadır.

0 Response to "IŞIK YAYAN DİYOTLAR"

Yorum Gönder

Yorum Yazarken Lütfen Aşağılayıcı ve Argo Kelimeler Kullanmayınız.