ASİT YAĞMURU



Asit yağmuru, sülfirik ve nitrik asit içeren yağmurdur. Bu asitler atmosferdeki nemin kükürt ve oksitlerle birleşmesiyle oluşurlar. Kükürt ve azot oksit ise fabrikalardan, enerji santrallerinden yada otomobillerden yayılır. Kükürt diyoksit, kükürt içeren kömür, doğal gaz ve petrol türevi yakıtların ve demir içermeyen bazı maden cevherlerinin yakılamsıyla ortaya çıkar. Azot oksitlerse içten yanmalı motorlarda yüksek basınç altında oksijen ve azotun birleşmesiyle oluşur. Yüksek bacaların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirletici öğreler atmosferin üst tabakalarına atılmaktadır. Bir bacadan 400 metre yükseklikte yayılan gazlar, yeryüzüne inmeden önce yüzlerce hatta binlerce kilometre uzaklara taşınmaktadır. Böylece kirlenmenin sorumluları kirlenme sorunundan kurtulmuş olurlar.
 Örneğin Alaska üzerinde bulunan bir asit bulutunun Japonya'dan geldiği düşünülmektedir. İskandinav ülkeleri göklerindeki kükürt kirlenmesinin yüzde 80 inin İngiltere'den, geriye kalan kısmında Avrupa'dan kaynaklandığını ve batılı rüzgarlarla taşındığını ileri sürülmektedir.
Gazlar ne kadar uzağa giderse güneşten o kadar enerji alır. Atmosfer bu konuda gazların önce oksijenle ve daha sonra yanmamış karbonlar gibi atmosferik kirlerle birleştiği dev bir kimyasal fabrika gibi çalışır. Pek çok kirletici madde kuru hava koşullarında toz halinde yeryüzüne iner. Geriye kalan eriyebilir haldeki maddelerde yağmur yada karla birlikte iner. Kar başlı başına ciddi bir sorun yaratır. Çünkü eridiğinde göl ve nehirler çok büyük miktarlarda asit içeren kar suyuyla taşarlar. Yağmur suyu ender olarak nötr'dür.

0 Response to "ASİT YAĞMURU"

Yorum Gönder

Yorum Yazarken Lütfen Aşağılayıcı ve Argo Kelimeler Kullanmayınız.