HAYVANLARDA YAMYAMLIK
Yamyamlığın düşüncesi bile bir çoğumuzu dehşete düşürür. Hatta biyologlar bile bir türün öldürmesi ve yemesinin, az rastlanır sapık bir davranış biçimi olduğunu düşünürler. Yinede yamyamlığın, şaşırtıcı ölçüde yaygın olduğu anlaşılmaktadır.
Binden çok hayvan türünde yamyamlığa rastlanmıştır. Hatta insanlar arasında ender olmakla birlikte yakın zamana kadar yamyamlığın yaygın olduğu bilinmektedir. Pek çok toplumda, insan eti yemeye karşı güçlü bir yasak vardır. İnsan etine karşı şiddetli bir istek Duyulduğu yolundaki abartılmış iddialara karşın, yamyamlığı benimsemiş toplumların çoğunda, bu eylem dinsel kültürün bir parçası olarak uygulanmıştır. Örneğin, Yeni Gine'de Asmat kabilesi, ölmüş yakınlarını yemekle onların "yaşam gücü" nü koruyup sürdürdüklerine inanırlar. Fijililer ise düşmanlarını yemenin kendilerine güç verdiğine ve tanrıları sevindirdiğine inanmışlardır.
Bazı hayvan türlerinde yamyamlık önemli bir ölüm nedenidir. Aslan yavrularının yaklaşık dörte biri, daha yaşlı olan aslanlar tarafından yenmektedir. Bazı balık türlerinde ise, yavruların yüzde doksanında fazlası, türün diğer üyeleri tarafından yenmektedir. Walleye balıkları birbirlerinin önce kuyruğunu yerler, her birinin önündekini yediği dörder balıktan oluşan zincirlere rastlanmıştır. Bazen yamyamlık doğumdan bile önce başlar. Örneğin semenderlerde, embriyonların bir kaçının dişleri oluşur ve bunlar doğumdan önce diğerlerini büyük bir iştahla yerler.
Çok açıktır ki, bazı hayvanların yaşamlarında yamyamlık çok önemli bir konudur. Ancak kendi türünün diğer üyelerini yok etmekle ne gibi biyolojik üstünlükler kazanmak mümkündür ki?
Gerçektende tekil yamyamın kazandığı bazı kesin yararlar vardır. Herşeyden önce, bazen tüm yiyecek gereksiniminin yarısına kadar varan ölçüde yiyecek sağlamış olur. Bu tür yiyecek, gebe dişiler için özellikle önemli olabilmektedir. Pek çok türde dişilerin erkeklerden daha çok yamyam olduğu bilinmektedir. Bir dişi böceğin, çiftleşme biter bitmez eşini yediği çok görülmüştür. Çiftleşme sırasından dişisi tarafından erkek peygamberdevesinin başının koparılması olasılığı çok yüksektir. Dişi örümcekler bu açıdan çok daha ünlüdürler.
Yamyamlığın ikinci bir yararı, yiyecek için olası rakipleri ortadan kaldırmasıdır. Bu örneğin, yiyeceğin kıt olduğu zamanlarda çöl akreplerinin yaşamlarını sürdürmelerinin sağlar. Başka kaynaklar içinde rekabet olabilmektedir.
0 Response to "HAYVANLARDA YAMYAMLIK"
Yorum Gönder
Yorum Yazarken Lütfen Aşağılayıcı ve Argo Kelimeler Kullanmayınız.