LASER IŞINI
LASER IŞINI
Laser ışını mikrodalga özelliğne sahip bir ışındır. Belirli bir yayın frekansı vardır. Bu frekans oluşma şekline göre görünün ışık bölgesi olan 43 10 üzeri 4 GHz (0,7 u m) ile 75 10 üzeri 4 GHz (0,4 u m) arasında değişebilir. Laser ışınından haberleşmede, tıpda ve teknik alanda değişik amaçlar için yararlanılır.
Laser ışınını oluşturmak için kristal, cam, gaz ve diyot gibi değişik elemanlardan yararlanılmaktadır. Görüldüğü gibi bu elemanların çoğunluğu yarı iletkendir. Yani Laser ışını temelde yarı iletkenler dünyasıyla ilgili bir inceleme konusu olmaktadır.
Laser kelimesi, ingilizce "light Amplification by Simitimulated Emission of Radiation" cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu cümlenin türkçe karşılığı şu anlama gelir :
Etkimeyle ışıma yayılımı artırılan ışık kuvvetlendirici. LASER ilk defa 1960 yılında Amerikalı fizikçi Maiman tarafından gerçekleştirilmiştir. Laser ışınını daha iyi tanıyabilmek için bazı terimlerin bilinmesi gerekmektedir. Bir kaynaktaki ışığın oluşumuyla ilgili olarak Einstein 1917 de iki tanımlama yapmıştır.
- Kendiliğinden (spontane) ışık oluşumu
- Etkime ile (stimüle) ışık oluşumu
- Kendiliğinden (spontane) ışık oluşumu
Kendiliğinden ışık veren kaynaklar günlük hayatta karşılaştığımız güneş, lamba, mum vs. gibi kaynaklardır. Işığın oluşturulması için özel bir işleme gerek duyulmamaktadır. Bu hallerde ışık telin kızarması veya mumun yanması gibi termik yoldan veya gaz deşarjı gibi yollardan elde edilmektedir.
Burada ışık ışınları kaynağın tipinden ve biribirinden bağımsızdır. Bu tür ışınlara inkoheran denir. Her yöne doğru yayılır. Bir prizma üzerine düşürüldüğünde frekansları biribirinden farklı olan 7 ayrı renkte ışık elde edilir.
- Etkime ile (stimüle) ışık oluşumu
Etkime ile ışık veren kaynaklar ısı, ışık, elektrik etkisi gibi özel işlemler ile ışık üreten kaynaklardır. Bu tür bir kaynaktan çıkan ışık ışını tek renk (monokromatik) ve tek frekanslıdır. Bir prizmadan geçirildiğinde yine aynı renkte çıkar. Yayılan ışık ışnları bir demet halinde ve elektromagnetik dalga özelliğindedir. Bu şekilde üretildiği kaynağa ve biribirine bağımlı olan ışınlara "koheran ışın" adı verilir. "Optik ışık" da denmektedir. Laser ışını etkime ile oluşturulan koheran özelliğe sahip bir ışındı
0 Response to "LASER IŞINI"
Yorum Gönder
Yorum Yazarken Lütfen Aşağılayıcı ve Argo Kelimeler Kullanmayınız.